Wer sind wir?

Wer sind wir?

Ursprünglich an der Ecole hôtelière de Lausanne entwickelt basiert der Beelong Indikator auf dem Prinzip, dass das Gastgewerbe, als grosser Verbraucher von Lebensmitteln, eine Vorreiterrolle in Sachen nachhaltigerem Lebensmittelumgang einnehmen sollte.

Das Team

Charlotte de La Baume

Charlotte de La Baume

charlotte.delabaume@beelong.ch

Fasziniert von allem was unser Nahrungsmittelsystem angeht interessiere ich mich, vor allem seit meinem Studium an der EHL, speziell für die Ernährung.

Ebenfalls bin ich mir der landwirtschaftlichen Herausforderungen von morgen bewusst und denke dass das Gastgewerbe eine wichtige Rolle für einen nachhaltigeren, gesünderen und qualitativ hochwertigeren Verbrauch spielt.

EHL unterstützt mich seit Ende meines Studiums bei der Entwicklung von Beelong um Gastronomen Schlüsselpraktiken zu bieten und so zu einer nachhaltigeren Zukunft des Gewerbes beizutragen.

Mathias Faigaux

Mathias Faigaux

mathias.faigaux@beelong.ch

Dank meiner Eltern bin ich seit vielen Jahren in Kontakt mit der Gastronomie und bin mir der neuen Herausforderungen welchen das Gewerbe heutzutage ins Auge sieht bewusst.

Nach meinem Studium an der EHL habe ich meine beruflichen Fähigkeiten in der Finanzierung von KMUs, insbesondere für Gaststättenbetreiber weiter entwickelt.

Durch diese persönlichen und professionellen Erfahrungen gestärkt, setze ich mich heute für einfallsreiche Lösungen ein, welche aus wirtschaftlicher und nachhaltiger Perspektive interressant für das Gastgewerbe sind.

Stärken Sie unser Team!

Stärken Sie unser Team!

info@beelong.ch

Beelong steht nicht still und ist zurzeit auf der Suche das Team zu erweitern. Wenn Sie an unserem Abenteuer teilnehmen möchten, zögern Sie nicht uns Ihren Lebenslauf und Ihr Motivationsschreiben an die oben genannte Adresse zu schicken.

 

Partner

École hôtelière de Lausanne
Genilem
Quantis
Seaweb

Beirat

Die folgenden Organisationen leisten im Rahmen des Beratungsausschusses von Beelong wissenschaftlichen, politischen, strategischen oder praktischen Beistand.

Rémi Walbaum

Rémi Walbaum

Campus Development Director

Rémi Walbaum is currently the Director of Campus Development at EHL, President of the CGN (Compagnie Générale de Navigation sur le lac Léman) & CGN SA since 2012 and President of Innovaud since 2013. In 2004, he joined Venturelab where he coached young entrepreneurs. He also worked as a professor at HEC Lausanne (teaching SME Management) from 2005 to 2014.

Rémi’s entrepreneurial mindset has led him to found a number of start-ups including Axe Communication in 1989, leshop.ch in 1998, Usability Europe in 2000 and Fleur de Pains in 2005. He is also actively involved in numerous start-ups in the region. His experience and entrepreneurial skills are real assets for Beelong.

Christian Hunziker

Christian Hunziker

Campus Development Manager

Christian’s specialist skills and strong dedication to ecological and sustainable solutions has allowed him to initiate numerous projects such as a photovoltaic plant, a permaculture-inspired vegetable garden, innovative waste management solutions and a sustainable mobility plan at EHL. Christian is also a Municipal in Corcelles-sur-Chavornay, where he has implemented numerous green energy solutions.

Christian’s professional experience and his network within the field of sustainable development are hugely beneficial to Beelong.

Philippe Vollichard

Philippe Vollichard

Sustainable Development Manager & Coordinator

Philippe Vollichard is a forestry engineer by training and has always been interested in sustainable resource management. The first half of his career was dedicated to promoting the use of wood originating from Swiss forests.

Since 1995, Philippe has been actively managing the campus environment at the Ecole polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) and in 2008, he took on the role as Head of Sustainable Development.

Philippe has opened up his network to Beelong and shares his professional experience to facilitate project implementation.

Benoît Frund

Benoît Frund

Vice-Rector for Sustainability and Campus

In 1999, Benoît Frund, Geogapher, commenced his career within an SME dedicated to geoinformatics and development support, where he later became director. In early 2004, he returned to UNIL to create and direct the building department. Upon the management’s request, he built a team in charge of putting a sustainability strategy in place for UNIL.

In September 2011, he joined the Management team at UNIL as Vice-Rector. With his team, his goal is to “put sustainability at the forefront of the institution’s concerns” with regards to teaching, research and the campus itself.

Viviane Keller

Viviane Keller

Head of the Sustainable Development Unit

Since 2004, Viviane Keller, Architect, has directed the Canton de Vaud’s Sustainable Development Unit (UDD). This cantonal department is a center of expertise, resources and support for the region including state services, communes and semi-public institutions.

The UDD is concentrating on disseminating tools such as Boussole21, le Guide des achats professionnels responsables and les Actions pour la durabilité dans les communes where their focus is on the use of local products in institutional catering.

Caroline Coquerel

Caroline Coquerel

Entrepreneurship Coach

Caroline Coquerel dedicates her energy and experience to accompanying entrepreneurs and helping them unmask and develop their skills, particularly in business management and business development.

She is an engineer by profession with a Masters in agronomy and technology of spatial information. Caroline has had increasingly demanding responsibilities in different countries in project management, consulting, business development and management.

Caroline shares her expertise in the sales of services and IT products, as well as her experience in environmental projects.

Adrien Hermann

Adrien Hermann

Sustainable Development Coordinator

Adrien Hermann has coordinated projects linked with sustainable development within FHV (Fédération des Hôpitaux Vaudois) member establishments since 2011. He provides strategic and operational support for projects including energy-use strategies, sustainable procurement, industry-specific reference documents for sustainable development, as well as mobility plans.

As Project Manager, Adrien helps FHV members develop sustainably. His vision and objectives are aligned with Beelong’s.

Célia Vaudaux

Célia Vaudaux

Quality & Hygiene Manager

Célia Vaudaux holds a Masters in food processing, bio-medical and environmental microbiology from the Université de Lyon. At the end of her studies she focused on training and consulting in food safety for private companies and microbiological analyses at the “CLS” laboratory.

In 2010, she joined the Hôpitaux Universitaires de Genève  as head of quality and hygiene within the Catering Department. Since 2012, she has been part of the hospital’s sustainable development initiatives as cheffe de projet Terrain « Manger Local ».

Célia is aware of the importance of sustainable foods and has acquired in depth knowledge and understanding of the relevant constraints that hospital’s face, which is greatly beneficial to Beelong.

Jean-Claude Seiler

Jean-Claude Seiler

Head of Service d'accueil de jour de l'enfance

Since 1998, Jean-Claude Seiler holds the position as Head of day care services for children for the Ville de Lausanne. He also runs Lausanne’s day care network (Réseau-L) including 45 private subsidised organisations. After training as a teacher, he obtained a Postgraduate diploma: “Diplôme exécutif en Action publique” (DEAP) from IDHEAP (Institut des hautes études en administration publique) in 2004. He is a member of the Board and the Advisory Board of the FAJE and sits on various other boards and committees regarding Day Care. Jean-Claude is also President of Ortra Santé Social Vaud.

He is concerned about the quality of food served to children and shares his knowledge in his field and understanding of the changes in consumption habits with us at Beelong.

Herkunft

Geschichte

Die erste Version des Beelong Indikators wurde ursprünglich von Studenten der École hôtelière de Lausanne (EHL) kreiert, welche sich für die Auswirkung ihrer täglichen Nahrungsmittelaufnahme auf die Umwelt interessierten und basiert auf einer einfachen Frage: Wie kann man umweltfreundlichere Produkte aussuchen? Wie kann man Produkte nach anderen Kriterien als Preis, Qualität und Verpackung für den Einkauf auswählen?

Aus diesen Gedanken heraus ist Beelong geboren, der ökologische Indikator für Lebensmittel.

Von 2008 bis 2012 wurde der Beelong Indikator – damals noch BEST – von den Schülern in verschiedenen Restaurants auf dem Campus getestet bevor er dann in den EHL Inkubator integriert wurde.

Der Indikator trifft auf Begeisterung und Interesse und das Projekt gewinnt in 2013 den Genilem Wettbewerb.

Nach einer von EHL und vielen anderen Partnern unterstützten zweijährigen Pilotphase startet das Projekt Ende 2014 im Business Inkubator.

Warum « Beelong » ?

Opfer einer zu intensiven Landwirtschaft sind Bienen langsam weltweit am aussterben. Die Biene, aus dem Englischen “bee”, ist somit ein starkes Symbol des menschlichen Einfluss auf die Umwelt, ein Insekt notwendig für unsere Landwirtschaft und von dem unsere Nahrung abhängt (siehe den Film “More than honey” von Markus Imhoof – siehe Trailer weiter unten).
“belong to” heisst auch “dazugehören” zu dem gleichen Planeten, der gleichen Gemeinde von Umweltbewussten. Der Begriff “long” bringt noch das Konzept der Langlebigkeit und Haltbarkeit welches auch im Einklang mit unserer Mission ist: Reduzieren der Auswirkungen unserer Ernährung auf die Umwelt.